SĂPTĂMÂNA l
Ziua 1:Participantul a vizitat unitatea de primire și s-a familiarizat cu locul de practică. I s-a prezentat regulamentul de ordine interna. S-au format echipele de lucru mixte romano-portugheze. Participanii au realizat un instructaj la locul de practica privind respectarea normelor de securitate a muncii,normelor de igienă și modul de lucru într-o unitate de procesare a cărnii. Participantul a urmat o sesiune privind factorii de risc ce pot apărea la locul de practică măsurile de evitare a situațiilor de risc și managementul situațiilor de risc. Participantul a efectuat o fișă de lucru individuală zilnică.
Ziua 2:Participantul a prezentat surse de informare specifice locului de desfășurare a practicii(pliante,broșuri,mass-media,publicații de specialitate,internet).Practicantul a selectat informațiile privind necesitatea autoinstruirii:din observații și recomandări ale grupului de lucru,din dispoziții ale organizatorului de proces. Participantul a învățat cum se efectuează igienizarea la locul de practică. Participantul a completat o fișă de lucru individuală zilnică.
Ziua 3:Participantul sub îndrumarea tutorelui a prezentat activitățile practice de tranșare a carcaselor pentru industrie. Participantul a efectuat următoarele activități practice: utilizarea diferitelor cuțite pentru tranșare a carcaselor, deservește linia aeriană, benzi de transport și tranșare: alimentarea, execuția, repartizarea porțiunilor anatomice tranșate în funcție de destinație. Participantul a realizat operația de recepție calitativă și cantitativă a mărfii. Participantul a completat o fișă de lucru individuală zilnică.
Ziua4:Participantul sub îndrumarea tutorelui a prezentat activitatea practică de depozitare a mărfii primite în spații frigorifice special amenajate. Participantul a completat o fișă de lucru individuală zilnică.
Ziua5:Participantului sub îndrumarea tutorelui i se va prezenta activitatea practică de alegere a cărnii de bovine,porcine și pui. Participantul va folosi ustensile specific alesului:cuțite,cuțite pentru ales,tăvi,granduri de colectare pe calități. Va avea loc evaluarea intermediară a stagiului de practică. Participantul sub îndrumarea tutorelui de stagiu va realiza o activitate practică de tranșare a unei carcase ,de alegere a cărnii.
SĂPTĂMÂNA ll
Ziua6:Participantului sub îndrumarea tutorelui i se va prezenta activitatea practică de dezosare a cărnii de bovine, porcine și ovine. Participantul va alege carne ape calități. Participantul va completa o fișă de lucru individuală zilnică.
Ziua7: Participantului sub îndrumarea tutorelui i se va prezenta calcul a necesarului de materii prime și auxiliare conform rețetelor de fabricație pentru obținerea semifabricatelor. Va alege si tăia carnea in bucati pentru obtinerea preparatelor din carne. Participantul sub indrumarea tutorelui va invata procesul tehnologic de obținere a unor semipreparate din carne:carnati si crem
vusti. Participantul va pregati membrane pentru umplere,va incarca manual si mecanic spritul,va lega,rasuci si aseza produsele pe bete.
Participantul va completa o fisa de lucru individuala zilnica.
Ziua 8: Participantul sub indrumarea tutorelui a prezentat urmatoarele activitati practice:fasonarea si legarea semifabricatelor pentru specialitati.Participantul va realiza tratamentul termic al preparatelor din carne(fierbere,afumare). Participantul va completa o fisa de lucru individuala zilnica.
Ziua 9: Participantul sub indrumarea tutorelui a urmarit parametrii tehnologici pentru obtinerea semipreparatelor din carne. Participantul va realiza procesul tehnologic de obtinere a urmatoarelor preparate din carne:sunca presata,sunca porcheto,mortadella. Participantul va completa o fisa de lucru individuala zilnica
Ziua 10: Participantului sub indrumarea tutorelui va pregati semifabricate pentru obtinerea specialitatilor. Participantul va selecta carnea transata,dezosata din regiunile anatomice. Va fasona pielea de franjuri, tesut conjunctiv si gras cu cutitul. Participantul va pregati materiile pentru sarare si va deservi utilajale: malaxorul si bazinele pentru sarare. Participantul sub îndrumarea tutorelui a pregatit compozitia pentru obtinerea preparatelor din carne.Participantul va realiza umplerea si legarea (clipsarea) membranelor in vederea obtinerii diferitelor tipuri de salamuri. Participantul a completat o fișă de lucru individuală zilnică.
SĂPTĂMÂNA lll
Ziua 11:Participantul sub îndrumarea tutorelui va recepționa și depozita materii auxiliare folosite în procesul tehnologic de obținere a preparatelor pe bază de carne.Participantului i se va prezenta modul dezosare a materiilor auxiliare,va efectua operațiuni specifice de pregătire a materiilor auxiliare.Participantul va deservi următoarelor utilaje: roboți pentru macinarea și amestecarea condimentelor ,instalații de filtrare,cântărire ,malaxare.Participantul va completa o fișă de lucru individuală zilnică.
Participantului sub îndrumarea tutorelui va completa modul de calcul a necesarului de materii prime și auxiliare conform rețetelor de fabricație pentru obținerea semipreparatelor.Va alege și tăia carneaîn bucăți pentru obținerea preparatelor din carne.Participantul va completa o fișă de lucru individuală zilnică.
Ziua 12: Participantul sub îndrumarea tutorelui a prezentat activitățile de obținere a semifabricatelor pentru obținerea preparatelor din carne(șrot și brandt).
Participantul alege și tăie carnea în bucăți, a pregătește amestecurile pentru sărare, efectuează operațiuni de pregătire a șrotului, cântăresc carnea aleasă și slănina în funcție de semipreparate, deservesc următoarele utilaje:volful și mașina de tăiat slănina.Participantul a completat o fișă de lucru individuală zilnică.
Ziua 13:Participantul sub îndrumarea tutorelui a pregătit semifabricate pentru obținerea specialităților.Participantul a selectat carnea tranșată,dezosată din regiunile anatomice..Participantul a pregătit materiile pentru sărare și a deservit utilajele: malaxorul și bazinele pentru sărare. Participantul a completat o fișă de lucru individuală zilnică.
Ziua 14:Participantul sub îndrumarea tutorelui va pregăti compoziția pentru obținerea preparatelor din carne.Participantul va realiza umplerea și legarea (clipsarea)membranelor în vederea obținerii diferitelor tipuri de salamuri.Va avea loc evaluarea intermediară a stagiului de practică. Participantul va prezenta procesul tehnologic de obținere a unui semipreparat din carne:obținerea salamului. Participantul va completa o fișă de lucru individuală zilnică.
Participantul sub îndrumarea tutorelui va învăța procesul tehnologic de obținere a altor semipreparate de carne :cârnați și cremwuști.Participantul va pregăti membrane pentru umplere,va încărca manual și mercanic sprițul,va lega ,răsucii și așeza produsele pe bețe.Participantul va completa o fișă de lucru individuală zilnică.
Ziua15:Va avea loc evaluarea finală a stagiului de practică.Evaluarea finală se va realiza prin intermediul unei probe practice, unde participantul va efecua activități practice privind procesul tehnologic folositin obținerea preparatelor din carne.Participantul va prezenta practic ,modul de tranșare a unei carcase,urmat de dezosare și pregatirea semifabricatelor pentru obținerea specialităților.Participantulva obține un semipreparat din carne,pe care îl va eticheta și depozita corespunzător în vederea vânzării.Participantul va prezenta și o strategie de marketing pentru vânzarea produsului obținut.În urma evaluării finale ,participantul va primi un certificat de mobilitate Europass.
Participants from tourism done next activities:
Knowledge about:
-how to organize activities in Mediterranean restaurants.
-how to select information which is specific to Mediterranean restaurants.
-how to identify different needs of foreigner tourists.
-how to obtain food dishes which are specific for Mediterranean cuisine.
-how to learn serving techniques of the tourists.
Abilities:
– to communicate in Spanish and English.
-to work in mixed intercultural teams.
-to promote the restaurant’s offers among tourists.
-time management.
-to avoid the risk situations and conflicts.
Competencies:
-To apply the long term policy regarding the environment protection and touristic resources.
-To obtain different food dishes with vegetal and animal origin (specific to Mediterranean cuisine)
-To save the resources involved in tourism industry.
-To use computer programs in order to obtain food dishes (the dosage of raw materials, the combination of raw materials, etc.)
-To obtain convenience food dishes which are specific to Mediterranean cuisine.
Participants from meat industry done next activities:
1. Knowledge about:
– how to ensure the control of the biochemical processes in meat industry.
– requirements of a job in meat industry.
– meat processing industry(flyers, brochures, internet).
– Security and hygiene regulations that are specific in alimentary industry.
– using specific tools in order to remove the meat from the bones (specific tables, knives,trays)
– Portuguese and English language communication
– Portuguese civilisation and culture.
2. Ablilities:
– to select the sliced and deboned meat from the anatomical parts
– to calculate the prime and auxiliary materials according to the fabrication recipes that are necessary in order to obtain semi-prepared products from meat.
– to communicate using English and Portuguese languages.
– to work in mixed and intercultural teams.
– time management
3. Competences:
– to use working equipment and protection equipment that are specific to meat industry.
– to slice and debone carcases.
– to obtain semi-prepared products from meat.
– to follow and accomplish technological parameters in order to obtain meat products.
– to make thermic treatment specific to meat products.